Hit és élet összefonódása

Kár lett volna nem megjelennie ennek a kötetnek, hisz tehetségről árulkodik. Érthető versek, de ajánlom kétszer-háromszor is elolvasni őket, mert akkor több szépséget, újabb stílusjegyeket fedezhet fel bennük az ember” – sommázta Brauch Magda a Tóth Árpád Irodalmi Kör keddi, május 15-i ülésén Mester József Tamás Évgyűrűk című verseskötetéről.
Körülbelül fél évszázad termésének java részét sűrítette a magyarpécskai születésű, jelenleg is ott élő költő első verseskötetébe, de valóban csak egy részét, mert pont a keddi bemutatóra jelent meg második kötete, Partszakaszaim címmel.
Visszatérve az Évgyűrűkre, remek elemzésében Brauch Magda megállapította, hogy a kötetben ciklusokra osztott – önéletrajzi, természeti, szerelmes, hétköznapi élet, politika – költeményekben Mester József Tamás visszaemlékszik családjára, ismerőseire, a Földön szeretné látni az Édent, ám erre a jelek szerint hiába várunk mindannyian, nem véletlen, hogy a költő alaphangja a csalódás, „mintha Balassi írta volna némelyiket”. Legsikeresebbnek a szerelmes versek ciklusát ítélte Brauch Magda, de kiemelte, hogy például, a hétköznapokat magukba foglaló ciklusban a költő felháborodott hangon hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt évszázad bűneit (is) emberek követték el, emberek vérontottak. A tájleíró versekkel kapcsolatban megjegyezte, Mester gyakran hasonlítja a természetet a nőhöz, eredeti hangon írja le az évszakokat, a hónapokat, de mégsem derül ki, hogy neki melyik a kedvence.
„Jól alkalmazza a szabadvers-formát, nincsenek képzavarai, a hiányzó központozás sem okoz zavart az olvasóban, jó megfigyelő, képzeletileg gazdag, bátor szókimondó” – összegezte még Mester első kötetének tanúságait az irodalmi kör verskritikusa.
Az elemzést követően Kolumbán Zsolt, Hevesi József, Kiss Anna, Czernák Ferenc, Lovász Miklós, Kádár Klára, Regéczy Éva és Katona Béla olvasott fel a kötetből, Regéczy Szabina Perle pedig arról beszélt, őt személyesen mi ragadta meg a versek olvasása közben.
Zárszóként a költő, rövid bemutatkozást követően elmondta, életében voltak örömök és ürömök, majd figyelmeztetett, hogy a XX. század keserves és igazságtalan volt, jó lenne, ha a következő generáció nem esne ezekbe a tévedésekbe. Mester József Tamásról árulkodó egyébként egyik kedvenc mottója, amely a kötet előszavában olvasható: „úgy kell élni, ahogyan hiszünk, mert különben úgy kezdünk hinni, ahogy élünk”.

(Irházi János, Nyugati Jelen 2012.május 16.)
Category: Cikkek
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.