Kineveztek a Panoráma Világklub pécskai társklubjának elnökévé

Október hatodikán tartotta első, ünnepi ülését a Panoráma Világklub 158. társklubja Pécskán.
A budapesti központú civil hálózatot 2003 októberében alapította dr. Tanka László újságíró, jelenleg 170 társklubból, illetve ifjúsági társklubból áll, a világ mintegy 70 országában. Romániában 12 társklub működik, de a régióban a pécskai az első.
Az ötlet egy szegedi találkozón merült fel, amikor vitéz Szilágyi Árpád, a Nemzetőrség Becsületrend Lovagkeresztjének kitüntetettje, az első megyei társklub elnöke és Mester József Tamás költő, gazda felvetették a pécskai szervezet megalapításának lehetőségét.
Az alapító oklevél tavaly december 15-én keletkezett, a klub elnöke Mester József  Tamás, tiszteletbeli elnöke Antal Péter polgármester, míg magyarországi társelnöke v. Szilágyi Árpád.
A kedd délutáni ülést megelőzően v. Szilágyi Árpád, Farkas Annamária operaénekesnő és Antal Péter polgármester megkoszorúzta a kommunista diktatúra 1956-os romániai áldozatainak emlékművét, majd Klebelsberg Kunó mellszobrát. Jelen volt Mester József Tamás költő, ft. Czeglédi Ferenc római katolikus plébános, a pécskai iskolák igazgatói: Bacsilla Sándor és Bede Bacsilla Eszter, Engi Márta Ildikó, a Búzavirág Egyesület elnöke, helybeliek és a 2-es számú Általános Iskola diákjainak egy csoportja.
Az ebéddel egybekötött ülésre a római katolikus plébánia klubtermében került sor.
A beszélgetés után a Búzavirág Néptáncegyüttes Nagyboglárka csoportjának tagjai adtak elő több táncot, a 2-es számú Általános Iskola tanulója szavalt, Erdélyi József citerán játszott, majd Farkas Annamária kolozsvári származású operaénekesnő lépett fel.
Az esemény alkalmával Laukó Katalin pécskai festőművész néhány alkotását is megtekinthették a résztvevők.
Az alapítók szándéka szerint a Panoráma Világklub civilhálózata „egyfajta szellemi hídként létrehozta a kapcsolatteremtés és együttműködés lehetőségeit: egyfelől a Kárpát-medence magyarsága és a világba szétszóródott honfitársaink között, másfelől pedig megszólítva és bekapcsolva a Világklub-hálózatba Magyarország és a magyarság iránt rokonszenvet érző, érdeklődő idegen népek, nemzetek fiait is.” – áll a Panoráma Világklub alapító dokumentumában.

Kép és szöveg:

Sinka Pál

Category: Cikkek
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.